Belgische wetenschappers leggen uit hoe de bloedvaten in de hersenen ontstaan

11/04/2024

Een team van de Université Libre de Bruxelles heeft ontdekt dat de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien op een unieke wijze ontstaan. Zijn studie opent de weg naar nieuwe therapeutische benaderingen.

Hart- en vaatziekten, hartinfarcten en beroerten inbegrepen, zijn wereldwijd de grootste doodsoorzaak, met ongeveer 18 miljoen sterfgevallen per jaar. Die vaststelling rechtvaardigt dat wetenschappers onophoudelijk op zoek gaan naar de manier waarop het hart- en vaatstelsel zich ontwikkelt en functioneert.

Een team van de ULB, geleid door hoogleraar Benoit Vanhollebeke, deed een belangrijke ontdekking. Anders dan algemeen gedacht dat de bloedvaten zich overal in het lichaam ongeveer op dezelfde manier vormen, stelden de Belgische wetenschappers vast dat die welke de hersenen van bloed voorzien aan een andere en unieke wetmatigheid beantwoorden.

De hersenvaten bevatten eigenlijk een specifiek enzym dat onmisbaar voor ze is om de hersenen te doorbloeden. ‘Interessant aan deze studie lijkt me dat de hersenvascularisatie die we hebben ontdekt tegelijk de bloedvaten in staat stelt specifieke en aan de hersenregio aangepaste eigenschappen te verwerven, de bloed-hersenbarrière genoemd. Wellicht is het ontstaan zelf van de bloedvaten afgestemd op hun specifieke functie’, legt hoogleraar Benoit Vanhollebeke uit.

Nu dit mechanisme is blootgelegd, verwachten we ooit therapeutische benaderingen te kunnen ontwikkelen die specifiek gericht zijn op de hersenvaten, een klinische uitdaging voor tal van neurologische aandoeningen.