Stukje België op verkenning naar de zon

19/02/2020

In 1859 telegraaftoestellen in de fik, in 1989 de provincie Québec 12 uur lang in het donker. De zon kan lelijk huishouden op aarde en dus kunnen we maar beter proberen haar te doorgronden om onze alomaanwezige en hypergevoelige elektronica in de toekomst te beschermen. We rekenen op de Solar Orbiter, deels van Belgische makelij.

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) lanceerde met succes in februari vanop Cape Canaveral in Florida de Solar Orbiter naar een baan om de zon. De sonde moet beelden van de noord- en de zuidpool van onze belangrijkste ster doorsturen. Dat kan ons beter inzicht verschaffen in of, hoe en wanneer zonne-uitbarstingen het ruimteweer beïnvloeden. Ze worden veroorzaakt doordat plots energie vrijkomt uit het magnetische veld van de zon die radiosignalen of navigatieapparatuur verstoort, of erger nog, zoals hierboven gemeld.

Onze satellieten en telescopen op aarde zijn onvoldoende geschikt om het zonneoppervlak en alle eigenschappen van dat ruimteweer grondig te onderzoeken. Dat lukt zelfs niet met het nieuwe zonne-observatorium op Hawaï. Wel met de Solar Orbiter, die sensoren aan boord heeft om zowel zijn onmiddellijke omgeving als de zon rechtstreeks waar te nemen dankzij zijn aangepast hitteschild.

En niet te vergeten: de sonde heeft een telescoop aan boord die ontwikkeld is door de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Centre Spatial de Liège en is zelf gelanceerd met een draagraket die afstamt van een raket ontworpen door een Belg in de jaren ‘50.