Belgisch hoogleraar ontvangt prestigieuze wiskundeprijs

15/02/2024

De Belgische hoogleraar wiskunde, elektro- en computertechniek Ingrid Daubechies heeft de prestigieuze Wolf Prize in Mathematics gewonnen.

Daubechies werd geboren in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Haar moeder was criminologe, haar vader mijningenieur. Ze behaalde een doctoraat in de kwantummechanica aan de VUB. Daarna volgde een carrière aan meerdere topuniversiteiten, zoals Rutgers en Princeton, en sinds 2011 de Duke University.

Haar lijst van eretitels en onderscheidingen is indrukwekkend. Het hoeft niet te verbazen dat zij de James B. Duke professor is in haar vakgroep, een ongelooflijke en zeldzame eer voor Duke-medewerkers met een uitmuntend palmares.

Merk op dat zij als eerste vrouw ooit de Wolf Prize won, als erkenning voor haar bijdrage aan de wavelet theory en de toegepaste harmonische analyse. Ze is ook de derde Belgische na Jacques Tits (1993) en Pierre Deligne (2008) die sinds zijn eerste editie in 1978 de prijs wint.

Haar kennis heeft een véél grotere dan alleen maar theoretische impact op ons leven, of het gaat om de scherpe tv-beelden van je favoriete voetbalclub of om hoe een echte van een valse Van Gogh te onderscheiden.

Door de gewilde Wolf Prize te winnen, komt ze op de indukwekkende lijst van Stephen Hawking, Marc Chagall, Frank Gehry en, jawel, Paul McCartney te staan. Wie is hier nu de rockster?