Straks landbouw in de ruimte mede dankzij SCK in Mol?

29/07/2019

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) uit het Kempische Mol is met het internationale project Biorock mee aan boord van de raket SpaceX 18, die op 24 juli vanaf het Kennedy Space Center in Florida is gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Het wil nagaan of landbouw in de ruimte mogelijk is dankzij lokale gesteenten.

SCK legt zich toe zich op de veiligheid van kerninstallaties, doordacht beheer van radioactief afval en bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling.

Sinds zijn eerste ruimte-experiment in 1969 tracht het SCK telkens weer het leven van astronauten te verbeteren en ziektes op aarde beter te begrijpen. 50 jaar later richt het onderzoek zich specifiek op de eigen water- en voedselvoorziening, noodzakelijk voor ruimtereizigers. SpaceX 18 heeft basalt van de aarde, een vulkanisch gesteente, en drie types bacteriën aan boord. Als blijkt dat die laatste zich hechten aan en groeien op dat basalt, dat trouwens ook op de maan voorkomt, en ze ondanks de invloed van de zwaartekracht en de ruimtestraling voedingsstoffen vrijgeven, kan het gesteente in een latere fase mogelijk worden omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond en zijn die voedingsstoffen misschien geschikt voor voedselproductie, zeg maar landbouw. Dat maakt de bemanning minder afhankelijk van materiaal dat vanop aarde mee moet. De bodembacterie van het SCK overleeft alvast in water met weinig voedingsstoffen, is bestand tegen toxiciteit en kan groeien.