Waalse spin-off heeft onkruidverdelger op basis van etherische olie ontwikkeld

21/03/2024

Glyfosaat is een chemisch bestrijdingsmiddel dat mens en milieu schaadt. APEO, een spin-off van het Laboratorium voor Fytopathologie van Agro-Bio Tech in het Waals-Brabantse Gembloers, heeft een groene vervanger klaar op basis van één etherische olie.

Al ruim 10 jaar is Agro-Bio Tech uit Gembloers op zoek naar een biologisch alternatief voor glyfosaat. In 2021 werd spin-off Agronomical Plant Extracts & Essential Oils (APEO) opgericht. Na strenge selecties en tests op 91 uit een databank van liefst 3.000 etherische oliën bleef er welgeteld één over die aan de doelstelling voldeed. Om welke olie het gaat is een goedbewaard bedrijfsgeheim. De nieuwe verbinding van APEO werkt in op verschillende celdelen, namelijk de wanden, het membraan en de interne elementen. De kostprijs ligt iets hoger dan bij glyfosaat, maar daartegenover staan grote milieuvoordelen: de stof is 100% organisch, breekt af in minder dan drie dagen en is veilig voor mens en milieu. Bovendien komt ze wijdverspreid voor en is er geen bevoorradingsprobleem. APEO heeft de homologatieprocedure ingezet en verwacht zijn innovatieve product in 2026 in de VS en ten vroegste in 2027 in Europa op de markt te kunnen brengen. Eerst een verdunde variant voor particulieren, daarna een geconcentreerder variant voor professionals. 

Op termijn mikt APEO op een complete set aan biologische oplossingen, zoals ook biofungiciden op basis van etherische oliën en plantenextracten waar andere moleculen aan te pas komen.