Prestigieuze onderzoeksprijs voor VUB-wetenschapper Hugo Thienpont

22/01/2021

Onze landgenoot Hugo Thienpont wordt wereldwijd erkend als een autoriteit op het vlak van fotonica. De International Society for Optics and Photonics (SPIE) heeft hem nu bekroond met een van de hoogste jaarlijkse onderscheidingen in dat vakgebied, de Gold Medal Award.

Fotonica, zegt u? Het is de wetenschap en digitale technologie van het licht, gebruikt voor de productie van onder meer beeldschermen, camera's, microscopen, lasers, ruimtetelescopen en satellieten. Al decennia ontwikkelt Hugo Thienpont, VUB-vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid, professor en directeur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics, instrumenten die de samenleving en het welzijn in België, Europa en ver daarbuiten op duurzame wijze aanzienlijk verbeteren.

Concreet vertaalt zich dat in allerlei praktische toepassingen voor uiteenlopende industrieën, zoals communicatie, voeding, klimaat, geneeskunde, druk ... Enkele bekende voorbeelden zijn optische vezels voor supersnelle onlinecommunicatie, optische sensoren om de kwaliteit van voedsel, lucht en drinkwater te bewaken, zonnecellen die groene energie leveren, lasers die 3D-printing van metalen mogelijk maken, endoscopen voor minimaal invasieve kijkoperaties, laserscanners voor zelfrijdende wagens en optische sensoren voor robots.

De prijs wordt komende zomer uitgereikt tijdens de conferentie SPIE Optics & Photonics 2021 in de VS.