Proefproject betalen met handpalm in Leuvense basketbalclub

26/10/2023

Voortaan kan je in de kantine van basketbalclub Leuven Bears je drankjes en snacks bestellen door gewoon je hand tegen Palmki te houden, een toestel ontwikkeld door het Hasseltse technologiebedrijf Perfect-ID dat de code van de unieke bloedbanen in je hand scant en leest. Een primeur in Europa.

Palmki is een gebruiksvriendelijke en veilige biometrische digitale sleutel die het aderpatroon in je handpalm gebruikt om je identiteit vast te stellen. De geavanceerde technologie authenticeert personen alvorens ze toegang te geven tot gebouwen, lokalen, machines, gegevens, tijdsregistratie en ook … betalingen.

Over die vorm van betalen zijn de klanten en personeelsleden van de kantine van basketbalclub Leuven Bears in Heverlee alvast in de wolken. Tot nu toe betaalden de clubleden aan de bar met een chipkaart waar ze vooraf geld hadden opgeladen. Voortaan kan die kaart achterwege blijven als je ervoor kiest je hand eenmalig te laten scannen via een laptop en die scan dan aan je lidmaatschapskaart koppelt. Wanneer je eenmaal bent geregistreerd, volstaat het je hand gewoon voor de sensor te houden. De algoritmen sporen alle bekende gebruikers op en identificeren ze op basis van hun aderstructuur, een complex model van meer dan 5 miljoen referentiepunten. Op termijn zou de chipkaart volledig vervangen kunnen worden door de handscan.

Perfect-ID argumenteert tot slot hoe dit volgens de proefpersonen hilarische, hippe en moderne betaalsysteem het recht op privacy volledig respecteert.