Belg vindt snellere manier om te achterhalen of chemotherapie aanslaat

26/10/2023

De technologie heeft een grote stap vooruit gezet met de controle of chemotherapie bij kankerpatiënten aanslaat. En dat heeft alles te maken met een jonge Belgische bolleboos.

Die Belg is Célestin de Wergifosse. Zijn start-up, Signatur Biosciences, mikt op ‘eenvoudige bloedtests voor complexe ziektes’. Borstkanker is een van dergelijke ziektes, en jammer genoeg komt die veel voor. Een genoomtest wordt specifiek afgenomen om na te gaan of een chemobehandeling succes had … maar Signatur heeft een alternatief.

Genoomtests zijn duur en vragen nogal wat tijd, omdat maar weinigen bevoegd en in staat zijn ze af te nemen. De Wergifosse en zijn collega’s, dr. John Goertz en hoogleraar Molly Stevens, brengen daar verandering in. Deze knappe koppen laten een eenvoudige PCR-test – jawel, we kennen die nog van de coronapandemie – uitmaken of een chemobehandeling is gelukt.

Bijgevolg kan, in plaats van een kleine groep bevoegden, nu vrijwel elk lab op die uiterst belangrijke markers testen en wie kanker overleeft de ellende besparen van zo lang te moeten wachten op de uitslag van een chemobehandeling.

Proficiat voor deze jonge Belg en zijn collega’s met hun zo belangrijke uitvinding!