Nieuwe therapie voor psoriasis

20/01/2020

Wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en van het departement Dermatologie van het UZ Erasmus hebben een nieuwe therapie voor psoriasis ontdekt. Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Science Advances.

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte gekenmerkt door een proliferatie en abnormale differentiatie van de huidcellen, wat rode vlekken veroorzaakt die soms gaan schilferen, jeuken en dikwijls pijnlijk aanvoelen.

De ziekte treft ongeveer 3% van de bevolking en is ongeneeslijk. Er bestaan wel behandelingen gaande van ultraviolet licht tot medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. De meeste gevallen zijn te behandelen met huidcrèmes van steroïden, maar meestal zijn er bijwerkingen mee gemoeid.

Het onderzoeksteam stelde vast dat genetische modificatie van een van de genen die doorslaggevend zijn in het ontstaan van psoriasis, VEGF genoemd, het ziekteverloop aanzienlijk zou kunnen afremmen en zelfs omkeren, met minder bijwerkingen dan met de huidige therapieën. Tot nu toe werd gedacht dat VEGF alleen op de bloedvaten inwerkt maar door bepaalde moleculen te blokkeren activiteert het de huidcellen blijkbaar zelf ook en gaan psoriasispatiënten erop vooruit. ULB-hoogleraar en projectonderzoeker Cédric Blanpain denkt dat daarmee de weg open ligt om ernstige vormen van psoriasis te behandelen, op een veiliger manier en met minder bijwerkingen.