Naar nieuwe gepersonaliseerde kankervaccins

15/04/2021

Er zijn nieuwe kankerbehandelingen op komst dankzij de samenwerking tussen het Vlaamse myNEO en hetà Waalse biotechbedrijf OncoDNA.

In zijn vestiging in Gosselies heeft OncoDNA al heel wat ervaring opgebouwd inzake data-interpretatie voor de behandeling van vergevorderde kankers. Door samen te werken met het Gentse AI-bedrijf myNEO drijft het biotechbedrijf uit de regio Charleroi zijn vermogen om immuno-oncologische doelwitten te identificeren verder op.

Surfend door de recentste wetenschappelijke doorbraken op het vlak van immunotherapie, sequencing van het menselijk genoom en artificiële intelligentie werkt het duo dus behandelingen uit tegen de meest vergevorderde vormen van kanker, waarbij het ook mRNA-technologie inzet.

Oprichter van OncoDNA, Jean-Pol Detiffe, legt uit: ‘Concreet nemen we bij de patiënt cellen af, we scholen in vitro zijn immuunmodulatie om en spuiten opnieuw een cocktail in van cellen die klaar zijn om de kankercellen aan te vallen.’ Maar dat kan alleen als we aan de hand van de gesequencete genoomgegevens erin slagen ‘een kankercel te onderzoeken door ze te vergelijken met een gezonde cel van de patiënt’, onderstreept medeoprichter van myNEO, Cedric Bogaert.

De eerste klinische studies zijn op korte termijn mogelijk bij patiënten met een erg vergevorderde kanker. Maar de biofarmasector mist nog de steun om deze momenteel peperdure behandelingen voor iedereen betaalbaar te maken.