Een Belgische bioplastic gemaakt van erwten

26/01/2023

Een Belgische burgerlijk ingenieur die voor zijn familiebedrijf werkt, heeft een manier gevonden om een bijproduct van hun bedrijf om te zetten in een innovatieve nieuwe bioplastic.

Gilles Crahay, wiens familie een bedrijf bezit dat witlof en erwten produceert, was op zoek naar een manier om het overschot aan erwtenzetmeel dat bij de productie van zijn familiebedrijf ontstaat, toch goed te kunnen gebruiken.

Van het een kwam het ander en de Belgische start-up PolyPea was geboren. Crahay en de Italiaanse Dr. Serena Maria Torcasio staken de koppen bij elkaar en ontwikkelden een bioplastic op basis van het zetmeel.

Het plastic van het bedrijf is niet alleen van biologische oorsprong, het is ook biologisch afbreekbaar (beide factoren, afzonderlijk of samen, maken het tot een bioplastic). Met zo'n groen product hoopt PolyPea wikkelfolie te ontwikkelen die door verschillende sectoren kan worden gebruikt, van levensmiddelen tot de chemische en zelfs de medische sector.

In 2020, toen het avontuur van het bedrijf begon, behoorde PolyPea tot de winnende projecten voor een regionale "Plastics Go Green and Circular"-uitdaging.

Wist u dat het een Belg was, Leo Baekeland, die de kunststof "bakeliet" uitvond en daarom de Vader van de Kunststoffenindustrie werd genoemd? Hij mag dan tot Amerikaan genaturaliseerd zijn, Baekeland is geboren, getogen en opgeleid in België.

En zo maakt België de cirkel rond, van het nu alomtegenwoordige originele plastic naar een duurzamere oplossing.