VirusBank Platform van KU Leuven werkt aan betere bescherming tegen pandemieën

16/11/2023

In het VirusBank Platform worden stalen van geïdentificeerde virussen bijeengebracht om sneller een geneesmiddel of vaccin te kunnen ontwikkelen bij toekomstige epidemieën of pandemieën.

In september 2020 besloot de federale regering een virusbank op te richten die stammen van alle bekende virussen wereldwijd zou verzamelen, bestuderen op hun zwakke plekken en analyseren. Inmiddels is het Virusbank Platform in Heverlee klaar en officieel in gebruik genomen. Het gaat om verschillende laboratoria gevestigd in verschillende locaties. In de extra beveiligde worden de gevaarlijkste virussen bewaard en onderzocht. De klok rond worden overal tests uitgevoerd op honderdduizenden stoffen om biofarmaceutische oplossingen, zoals geneesmiddelen en vaccins, te ontwikkelen tegen zowel bekende als mogelijk toekomstige virale infecties. Daartoe worden er onder meer cel- en weefselculturen geselecteerd waarin de respectieve virussen zich het meest efficiënt vermenigvuldigen en wordt de remmende werking van antilichamen en moleculen tegen die virussen nagegaan.

België staat met dit staaltje van innovatie in de farmasector aan de absolute wereldtop van het onderzoek naar virussen, een grote troef voor onze eigen volksgezondheid en die in de hele wereld.