Meest prestigieuze erkenning voor reumatologie naar Belgische expert

02/07/2020

Hoogleraar geneeskunde Dirk Elewaut (UGent) won als eerste Belg ooit de meest gerenommeerde onderscheiding ter wereld voor reumatologisch onderzoek, de Duitse Carol Nachman-prijs.

Je zou denken dat alleen maar ouderen last hebben van artritis. In werkelijkheid lijden echter miljoenen mensen, ook jonge, wereldwijd aan deze chronische ontstekingsziekte. Ze kan een hele reeks andere kwalen veroorzaken, zoals oogonstekingen, psoriasis, de ziekte van Crohn, weefselschade, biomechanische stress ... Het is duidelijk dat ze de levenskwaliteit van de patiënt, en de samenleving in haar geheel, sterk beïnvloedt.

 

Naast hoogleraar geneeskunde is Dirk Elewaut diensthoofd van de afdeling Reumatologie van het UZ Gent en groepsleider aan het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek. Al ruim twee decennia behoren hij en zijn multidisciplinaire team tot de internationale top op het vlak van preklinisch en klinisch onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van artritis. Dit jaar zijn zij bekroond met de prestigieuze Carol Nachman-prijs omdat ze met name een verband leggen tussen darm- en gewrichtsontsteking.

 

Hun ultieme doelstelling is dat patiënten in de toekomst geen chronische, levenslange artritistherapie meer hoeven te volgen, maar een intensieve die beperkt is in de tijd. De eerste resultaten met patiënten die al vroeg in het ziekteproces biologische geneesmiddelen in plaats van ontstekingsremmers krijgen toegediend, zijn alvast hoopgevend.