Kenniscentrum Klimaat opent in 2022 in Brussel

08/11/2021

Nu al beschikt het Belgische Federale Wetenschapsbeleid over een brede waaier aan geavanceerde instellingen voor klimaatonderzoek. In 2022 komt het Kenniscentrum Klimaat in de Brusselse gemeente Ukkel de reeks nog versterken.

De Prinses Elisabethbasis op Antarctica, het nieuwe onderzoeksschip Belgica II, het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), de Koninklijke Sterrenwacht van België, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: in deze federale wetenschapsinstellingen verrichten 80 voltijds equivalenten wetenschappelijk onderzoek naar klimaatgerelateerde ?thema’s. Met die grote concentratie behoort Brussel nu al tot de Europese top in dat domein.

 

In 2022 komt er dus nog een expertisecentrum bij, dat met de Belgische universiteiten zal samenwerken. Het zal wetenschappelijk advies over het klimaat verstrekken voor de toekomstige beleidsbeslissingen van de overheid ter zake. Er zal 2 miljoen euro extra per jaar naar het centrum gaan. Dat is een stijging van 20% bovenop de 10 miljoen euro die jaarlijks wordt besteed aan klimaatonderzoek.

 

De bedoeling is dat het Kenniscentrum Klimaat het grootste onderzoekscentrum van Europa wordt. Ongetwijfeld zal het een wezenlijke bijdrage leveren aan het klimaatbeleid en helpen het verschil te maken.