Onze kennis van het zonnestelsel lijdt onder de klimaatverandering
Een team Belgische wetenschappers van de VUB en de ULB stelt vast dat door de klimaatopwarming meteorieten verdwijnen en samen daarmee onze kennis van buitenaards leven.
Op het oppervlak van Antarctica treffen we tal van grote concentraties aan meteorieten aan, unieke monsters van buitenaardse stenen. Het bevroren continent bevat dus een heleboel informatie over ons zonnestelsel, dat ons inzicht verschaft over bijvoorbeeld het ontstaan van het leven op aarde of hoe de maan zich heeft gevormd.
Een studie onder leiding van wetenschappers van de ULB en de VUB, in samenwerking met ETH Zurich en WSL Birmensdorf, wijst de klimaatopwarming aan voor het snelle verdwijnen van meteorieten. Dat verlies heeft een grote weerslag op ons begrip en onze kennis van het buitenaardse leven.
Door gebruik te maken van AI, die satellietwaarnemingen van het continent combineert met klimaatverwachtingen, becijferden de wetenschappers dat elke stijging van de luchttemperatuur wereldwijd met één tiende graad 5.100 à 12.200 meteorieten aan het ijsoppervlak laat verdwijnen. Tegen 2050 zou zowat een vierde van de meteorieten weg zijn en tegen eind deze eeuw zou dat kunnen oplopen tot drie vierde.
Volgens Harry Zekollari van het Laboratoire de Glaciologie (GLACIOL) van de wetenschappelijke faculteit van de ULB en het Department of Water and Climate van de VUB zetten de conclusies van deze studie aan tot grotere internationale ijver: ‘We moeten onze inspanningen om meteorieten op Antarctica te verzamelen opdrijven en coördineren vóór ze door de klimaatverandering verdwijnen. Zoals we ijskernen uit smeltende gletsjers of koraalriffen bemonsteren voor ze verbleken, kwalificeert onze studie het verlies van meteorieten als een onverwacht gevolg van de klimaatverandering waartegen we moeten optreden.’
Deze studie is verschenen in het wetenschappelijk vakblad Nature Climate Change.