Kanker: eiwit ontdekt dat de weerstand tegen chemotherapie regelt

08/06/2023

Onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben een eiwit ontdekt, RHOJ, dat de weerstand van kankercellen tegen chemotherapie regelt.

Ondanks de recente ontwikkeling van nieuwe gerichte therapieën blijft chemotherapie de meest toegepaste behandeling voor patiënten met kanker in een gevorderd stadium. Weerstand tegen chemotherapie is een van de belangrijkste oorzaken van het falen van de behandeling en het overlijden van kankerpatiënten.

Men vermoedt dat epitheliale-mesenchymale transitie (EMT), een proces waarbij epitheelcellen zich losmaken van hun buurcellen en invasieve eigenschappen krijgen, een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van die resistentiemechanismen tegen kankerbehandeling. Toch tast men over de resistentiemechanismen tegen EMT nog grotendeels in het duister.

In een studie gepubliceerd in het blad Nature onthullen onderzoekers onder leiding van hoogleraar Cédric Blanpain (ULB) dat het eiwit RHOJ kankercellen waarin EMT optreedt, in staat stelt weerstand te bieden tegen kankerbehandelingen door het herstel van het beschadigde DNA, veroorzaakt door chemotherapie, te stimuleren.

De onderzoekers van de ULB ontdekten dat de RHOJ-eiwitexpressie bijzonder hoog was in de cellen die resistent zijn tegen chemotherapie. Daarna toonden ze aan dat als de RHOJ-expressie afnam, de kankercellen gevoelig werden voor chemotherapie.

Maud Debaugnies en haar collega’s bestudeerden hoe RHOJ kankercellen resistent maakt tegen chemotherapie. Chemotherapie beschadigt het DNA van kankercellen, waardoor deze afsterven. Ze ontdekten dat RHOJ de mechanismen op gang brengt die het door chemotherapie beschadigde DNA herstellen, waardoor de kankercellen ontsnappen aan de celdood.

Als men begrijpt hoe de mechanismen die kankercellen resistent maken tegen chemotherapie werken, ligt de weg open voor de ontwikkeling van nieuwe efficiëntere kankerbestrijdingsstrategieën.