ITG-wetenschappers brengen verspreiding exotische steekmuggen mee in kaart

18/03/2019

Laten we van een (tijger)mug voorlopig geen olifant maken, maar waakzaamheid is geboden. De toenemende mobiliteit en klimaatverandering hebben namelijk een negatieve invloed op de verspreiding van exotische steekmuggen, die tropische virale infectieziekten als dengue, gele koorts, chikungunya en zika kunnen veroorzaken.

Soms zelfs grote epidemieën, zoals in 2016 in Latijns-Amerika, toen miljoenen mensen besmet raakten met het zikavirus.

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) uit Antwerpen hebben zich met andere Europese collega’s over de kwestie gebogen. Hun onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk blad Nature Microbiology, resulteerde in een stel kaarten waarop is aangeduid waar de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) in 2020, 2050 en 2080 wellicht zullen voorkomen. Blijkbaar rukken ze de afgelopen jaren in alle continenten verder op. Ook in België zullen we ze in de toekomst waarschijnlijk vaker aantreffen. Aan de hand van die kaarten kunnen we ze gerichter gaan opvolgen en bestrijden om zo mogelijke epidemieën te bedwingen.

Recent zijn op parkeerplaatsen in het zuiden van België trouwens de eerste tijgermuggen gesignaleerd. ITG-onderzoeker dr. Wim Van Bortel vermoedt dat ze uit reeds gekoloniseerde streken zijn overgekomen. Een virusuitbraak hoeven we echter niet meteen te vrezen. Wel neemt het risico toe dat er lokale overdracht van een bepaald virus op gang komt als de populatie groeit.

 

.