Instituut voor Tropische Geneeskunde bestrijdt opkomende ziekten

17/04/2020

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) werkt mee aan het internationale MOOD-project dat de uitbraak van nieuwe ziekten opspoort, monitort en analyseert. Dit project beoogt dus een harmonisering en verbetering van de gezondheidsmonitoring wereldwijd om opkomende ziekten beter te bestrijden.

Gevaarlijke ziekten verspreiden zich almaar sneller wereldwijd. Waarom? De oorzaken zijn velerlei: klimaatverandering, globalisering en de mobiliteit van mensen, dieren en goederen die ze met zich meebrengt, bevolkingsgroei en toenemende verstedelijking.

Sinds januari werkt het Outbreak Research Team van het ITG voor dit project samen met belangrijke partners, zoals de WGO, de FAO, het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -verspreiding (ECDC) en met universiteiten in 25 landen om wat in vaktaal Big data heet te analyseren.

Het komt erop aan een enorme, complexe en dikwijls ongestructureerde hoeveelheid gegevens te analyseren. Ze gebruiken zowel de officiële bronnen van de gezondheidsdiensten als de minder officiële van fora, persberichten, sociale media. ‘Hoe kunnen we signalen oppikken uit wetenschappelijke gegevens, uit de media en zelfs de sociale media?’, vraagt ITG-wetenschapper Wim Van Bortel zich af. Door bijvoorbeeld computeralgoritmes toe te passen en door geavanceerde scantechnieken en data-analyse los te laten op teksten proberen de wetenschappers zo snel mogelijk signalen en trends van die ziekten op te sporen.

Nieuwe en de verspreiding van al bestaande ziekten vroegtijdig opsporen is essentieel om ze te kunnen bedwingen, voor ze uitgroeien tot een epidemie.