HYDROTUG VAART BINNENKORT UIT

03/10/2019

De haven van Antwerpen heeft “Hydrotug”, de eerste sleepboot op waterstof, besteld bij de Belgische Scheepvaartmaatschappij. De “Hydrotug” zal in 2021 uitvaren.

De Belgische Scheepvaartmaatschappij onderscheidde zich vorig jaar al als winnaar van de Sustainability Award voor "Hydroville”, het eerste erkende passagiersvaartuig dat waterstof verbrandt in een dieselmotor. De “Hydroville” wordt nog steeds gebruikt in de haven van Antwerpen om passagiers te vervoeren.

Hun nieuwe sleepboot is uniek. Uitgerust met verbrandingsmotoren op waterstof, kan hij indien nodig toch ook rekenen op een dieselmotor. 85% van het vermogen wordt echter geleverd door waterstof, een koolstofarme brandstof. Dit leverde het de titel van "de meest milieuvriendelijke sleepboot ter wereld" op. Hij voldoet aan de strengste Europese norm (fase V) dankzij het gebruik van een roetfilter, een krachtige katalysator en een brandstofcel.

Door opnieuw voor een gelijkaardig vaartuig te kiezen, bevestigt de haven van Antwerpen haar positie als leider wat de inzet van brandstofcellen in de haveninfrastructuur betreft. Havenschepen Annick De Ridder beschouwt de Antwerpse haven als een ideaal oefenterrein voor nieuwe technologie en als een voorbeeld voor andere havens.