Nog een glaasje varkensbloed … euh, water?

25/05/2023

Veos uit het West-Vlaamse Zwevezele is wereldwijd marktleider in de productie van hoogwaardige dierlijke eiwitten voor de voedingsindustrie. Nu heeft het bedrijf ook een techniek ontwikkeld om drinkbaar water te distilleren uit varkensbloed. Een wereldprimeur.

De kernactiviteit van Veos is de verwerking van dierlijk bloed en collageen tot eiwitpoeder dat gebruikt wordt in voeding voor mens en dier. Dat bloed wordt opgeslagen in grote tanks. Tot nu toe werden die dagelijks gereinigd met massale hoeveelheden grondwater dat in de buurt werd opgepompt. Een weinig milieuvriendelijke manier van werken uiteraard. Veos besloot het over een andere boeg te gooien. Dat voornemen resulteerde in de investering van 2 miljoen euro in een grote zuiveringsinstallatie om water uit dierlijk bloed te filteren en voortaan daarmee de tanks schoon te maken. Zo bespaart het bedrijf liefst 40% op grondwater.
 
Nu, hoe gaat dat innovatieve procedé in zijn werk? Kort komt het hierop neer: het bloed wordt eerst ingedikt en daarna vacuüm ingedroogd. De waterdamp die daarbij vrijkomt uit het bloed laat men opnieuw tot water condenseren. Liefst 150.000 l per dag! Dat water wordt ten slotte gezuiverd om dus vooral de tanks mee te reinigen, maar het is ook prima drinkbaar.
 
En de burgemeester, de provinciegouverneur en de co-CEO van Veos zagen en proefden dat het goed was.