European Plotkin Institute for Vaccinology geopend

27/09/2023

Dit nieuwe 3.600 m² grote gebouw huisvest momenteel teams van de medische faculteit van de ULB die onderzoek doen naar immunologie en microbiologie om infectieziekten in België en in de wereld beter te bestrijden en om internationaal samen beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën.

Het European Plotkin Institute for Vaccinology (EPIV), met campussen in Brussel en Antwerpen, is een initiatief van beide universiteiten. Het doel is om de evaluatie en ontwikkeling van kandidaat-vaccins te versnellen. Het instituut bundelt klinisch, immunologisch en microbiologisch onderzoek.

Onlangs werd op de ULB-site een 3.600 m² groot gebouw geopend met geavanceerde laboratoriumfaciliteiten waar gevaarlijke ziekteverwekkers in een uitgesproken multidisciplinaire visie in alle veiligheid worden gemanipuleerd. Dit nieuwe gebouw staat op de ULB-campus in Anderlecht, tevens de hoofdsite van het Academisch Ziekenhuis Brussel (H.U.B).

Het EPIV huisvest een centrum voor klinisch onderzoek dat de inzichten van het fundamentele onderzoek ten bate van de patiënten aanwendt. Ruim 50 wetenschappers bestuderen in die nieuwe laboratoria de relatie tussen ziekteverwekkers en het menselijk organisme, zijn op zoek naar nieuwe middelen om infecties te voorkomen en te behandelen en ontwikkelen tools ter bestrijding van toekomstige pandemieën.

PS: Stanley Plotkin werd in 1932 geboren in de Verenigde Staten en groeide uit tot een van de grootste vaccinologen. Hij speelde een sleutelrol in de ontdekking van vaccins tegen rodehond, hondsdolheid, het rotavirus, polio, waterpokken en het cytomegalovirus.