Belgische onderzoekers ontwikkelen nieuwe apparaten om drugs snel te analyseren

07/12/2023

Onderzoekers van de UAntwerpen hebben een Europees project gecoördineerd dat apparaten moet ontwikkelen om illegale drugs makkelijker op te sporen. De eerste prototypes van deze nieuwe detectietoestellen zijn onlangs officieel voorgesteld.

De grenzen van de Europese Unie zijn belangrijke toegangspoorten voor illegale drugs. Dus moeten de diensten belast met de douane- en grenscontroles continu de uitdaging aangaan die gevaarlijke stoffen op te sporen om zo de bevolking te beschermen. De gangbare opsporingsmethodes zijn nochtans weinig nauwkeurig wat de zogeheten colorimetrische tests betreft (de aanwezigheid van stoffen blijkt bij toevoeging van een specifieke reagens) of zijn erg duur en onhandig wanneer men spectroscopische tests uitvoert (de stoffen worden geanalyseerd op basis van het uitgezonden of geabsorbeerde spectrum aan elektromagnetische straling).

In het kader van het Europese project BorderSens coördineerde de UAntwerpen het werk van vijftien partners uit acht EU-landen om lichtere en nauwkeuriger apparaten te ontwikkelen voor de analyse van drugs en zo de drugshandel beter te bestrijden.

De Belgische onderzoekers stelden onlangs drie nieuwe prototypes voor die weldra door de politie en douane zouden worden gebruikt. Het meest efficiëpnte, de BorderSens Array, spoort automatisch de meest voorkomende drugs op en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe stoffen die in de toekomst op de markt zouden komen. Het tweede prototype, de Single Sensor, is eenvoudiger en goedkoper dan het eerste maar kan wel de meest voorkomende verdovende middelen detecteren. Het laatste, de MIP Sensor, is veeleer voor gespecialiseerd gebruik. De sensor kan amfetamines opsoren, zelfs in lage concentraties zoals in speeksel.

Volgens de onderzoekers van de UAntwerpern zouden bedrijven deze technologieën binnenkort in licentie moeten krijgen om ze in serie te vervaardigen en zo het pad te effenen voor commerciële toepassingen die ruimer zijn dan de strijd tegen de drugshandel.