Doeltreffender immunotherapie komt eraan

15/06/2023

Klassieke bloeddrukremmers zouden ons afweersysteem ook beter helpen kankercellen te bestrijden. Dat ontdekten wetenschappers van onder meer het Institut de Duve van de UCLouvain.

Ons afweersysteem beschermt ons tegen ziektes door ongewenste indringers, zoals virussen, bacteriën of lichaamsvreemde cellen, te vernietigen. Dat danken we vooral aan de zogeheten T-cellen, een type witte bloedcellen. Kankercellen zijn per definitie niet lichaamsvreemd en in principe zouden ze dus niet door de T-cellen moeten worden herkend en uitgeschakeld. En toch gebeurt dat. De T-cellen kunnen de tumorantigenen, specifieke markers op het oppervlak van de kankercellen, wel degelijk herkennen en de schadelijke cellen vernietigen.

Een behandeling die het eigen afweersysteem versterkt of stimuleert bestaat al, maar deze immunotherapie slaat niet aan bij elke patiënt of werkt niet bij alle types van kanker. Nu is het Institut de Duve er dus achter gekomen dat klassieke bloeddrukverlagers een heilzaam effect zouden hebben bij kankers die resistent zijn tegen standaardimmunotherapie. Ze zouden de macrofagen, dus de witte bloedcellen die in ons lichaam alle rommel achtergelaten door allerlei ziekteverwekkers opruimen, er eveneens toe aanzetten een sterkere immuunrespons te ontlokken aan de T-cellen, zodat deze efficiënter de kankercellen kunnen afstoten.

Er worden nieuwe moleculen ontwikkeld die in de vereiste doses niet toxisch zijn, wat met de huidige generatie bloeddrukremmers wel nog het geval is.