Covid-19: nieuwe ‘supercel’ ontdekt

14/05/2020

Het gaat om een belangrijke doorbraak in de strijd tegen het coronavirus. Onlangs ontdekten wetenschappers van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek een nieuw type cel van het afweersysteem.

Wanneer ons lichaam te kampen heeft met een infectie, reageert het met ontsteking en koorts, wat erop wijst dat het immuunsysteem aan het werk is en de verschillende afweercellen worden geactiveerd. Nu hebben de wetenschappers naast die afweercellen een nieuw type cel ontdekt dat onder meer verklaart hoe het plasma van een herstelde patiënt, dat dus virusspecifieke antilichamen tegen Covid-19 bevat, deze ‘supercel’ en bijgevolg ook de immuunrespons bij coronapatiënten nog krachtiger maakt. Momenteel wordt deze plasmatransfusie bestudeerd.

Door de ontdekking worden behandelingen mogelijk die volop gebruikmaken van de effecten van deze nieuwe supercel, zoals vaccins of medicijnen.

Deze doorbraak in onze kennis van het immuunsysteem is erg belangrijk in de strijd tegen luchtweginfecties en is rechtstreeks relevant in de huidige context van de Covid-19-pandemie.