Covid-19: een sneltest ontwikkeld in België

27/03/2020

Het laboratorium van het Universitair Ziekenhuis van Brussel (LHUB-ULB) heeft zojuist aangekondigd dat het een diagnostische test heeft ontwikkeld die de aanwezigheid van het Covid-19 virus in 15 minuten kan opsporen bij patiënten met een ernstige infectie.

LHUB-ULB en andere partners hebben samengewerkt met het bedrijf Coris Bioconcept (www.corisbio.com) in Gembloux. Het is een "antigene" test die reageert op antigenen (virale proteïnen) en ze detecteert vanuit de luchtwegen (keel, neus, nasofarynx). Er wordt een monster genomen met behulp van een klein uitstrijkje (een borsteltje) dat in de neus van de patiënt wordt ingebracht.

 

"Deze snelle diagnostische test is gebaseerd op het principe van immunochromatografie (een striptechniek die vergelijkbaar is met een zwangerschapstest) en maakt de directe detectie van virusantigenen in ademhalingsmonsters bij ongeveer 60% van de patiënten mogelijk", kondigt het LHUB-ULB-laboratorium aan. 

 

Deze test is door de Belgische gezondheidsautoriteiten gecertificeerd als een eerstelijnstest voor patiënten die ervan verdacht worden het Covid-19 virus te hebben opgelopen. Patiënten die zich melden bij de spoedgevallendienst worden binnen 15 minuten gediagnosticeerd: een belangrijke factor in de strijd tegen de verspreiding van het virus.