Cédric Blanpain en Bart Loeys winnen de Francqui-Collen-prijs 2020

18/12/2020

De Francqui-Collen-prijs, ook weleens de ‘Belgische Nobelprijs’ genoemd, gaat dit jaar naar Cédric Blanpain (ULB) voor zijn fundamenteel onderzoek op het gebied van kanker en stamcelbiologie en naar Bart Loeys (UAntwerpen) voor zijn klinisch onderzoek naar genetische ziekten die de bloedvaten aantasten.

Met haar prijs voor de meest uitmuntende wetenschapper bekroont de Francqui-Stichting sinds 1933 elk jaar een Belgische onderzoeker jonger dan 50 jaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wetenschap, waarvan de waarde het aanzien van België verhoogt. Dankzij het mecenaat van baron Collen reikt de Francqui-Stichting dit jaar voor de allereerste keer twee prijzen uit voor biologische en medische wetenschappen.

Het laboratorium waar Cédric Blanpain aan het hoofd staat, verrichte baanbrekend werk in de identificatie van stamcellen die aan de oorsprong liggen van kankers. Stamcellen staan heel ons volwassen leven in voor de ontwikkeling en vernieuwing van het weefsel in ons lichaam. Ze zorgen er eveneens voor dat ons weefsel herstelt na uiteenlopende letsels. Het team van Cédric Blanpain slaagde er als een van de eerste in om kankerstamcellen te beschrijven en te achterhalen welke mechanismen er schuilgaan achter hun werking.

Bart Loeys op zijn beurt ontdekte dat veranderingen in talrijke genen kunnen leiden tot hartslagaderbreuken. In samenwerking met zijn Amerikaanse collega Dietz beschreef hij ook een nieuwe aorta-aneurysma-aandoening, die vanaf nu hun naam draagt: het Loeys-Dietz-syndroom