Belgische droneboot steekt in 2019 Atlantische Oceaan over

11/10/2018

Vier Belgische ingenieurs hebben een boot gebouwd die in mei 2019 een poging zal wagen om volledig autonoom de Atlantische Oceaan over te steken. Als dit lukt, dan is het een wereldprimeur.

De knalgele boot kreeg de naam Mahi. Dit is een verwijzing naar de mahi-mahi, een snelle en wendbare tropische vis, ook wel gekend als goudmakreel of dolfijnvis. De Mahi is 4 meter lang en 1,2 meter breed en weegt 200 kilogram. Het oppervlak is bedekt met zonnepanelen die twee lithiumbatterijen moeten voeden om de elektrische motor aan te drijven. Verder bevat de boot twee camera’s, een gps, een computer en een antenne.

De Mahi vertrekt in mei 2019 vanuit de haven van Les Sables-d'Olonne in Frankrijk. Vervolgens gaat hij via de Azoren en de Canarische Eilanden naar Guadeloupe in de Caraïbische Zee. Via deze route, zo’n 7000 kilometer lang, heeft de Mahi de stroming mee en blijft hij dicht bij de evenaar, waar genoeg zon is om de batterijen op te laden. De tocht zou tussen de 80 en 100 dagen duren.

Het project kadert in een samenwerkingsovereenkomst die de Vlaamse overheid, universiteiten en havenbedrijven ondertekenden. Het platform FLOAT (Flanders on the Automated shipping Track) ondersteunt de ontwikkeling van autonome vaartuigen in Vlaanderen. Droneboten als de Mahi kunnen in de toekomst ingezet worden voor het verzamelen van atmosferische en oceanografische gegevens, het in kaart brengen van kustgebieden, het transport van goederen en het inspecteren van moeilijk toegankelijke delen op zee.