Typisch lekkers van bij ons wereldwijd bereid, geproefd en … duim omhoog

10/11/2021

Heel wat Belgische gerechten zijn gaan behoren tot ons culinaire erfgoed, dat niet zelden terugblikt op een glansrijk verleden. Je kan het nooit genoeg koesteren en promoten. Ook onze vertegenwoordigingen in het buitenland zijn in de kookpotten gedoken.

Brusselse en Luikse wafels, Gentse waterzooi, rivierforel met Samber-en-Maassaus en blonde Chimay, Luikse salade, witloof met ham en kaas, zeebaars gebakken in de pan met een sauce vierge, koude spinaziesoep, buideltje van Parijse champignons en grijze garnalen, mousse van Belgische chocolade … Alleen al de namen doen watertanden. U en ik weten uiteraard al lang hoe we deze en andere bereidingen tot een goed einde brengen, maar het benieuwde ons hoe de chef-koks op de Belgische diplomatieke en consulaire posten ermee aan de slag zouden gaan. Nu, zouden ze ook bereid gevonden worden hun kookkunsten op video te laten vastleggen en achteraf met de hele wereld te delen? Het enthousiasme was groot. De enen kozen voor een voorgerecht, de anderen namen gezwind een hoofdschotel of een dessert voor hun rekening. En allemaal gaven ze hun creatie een persoonlijke toets mee.

 

Als we de gastronomen zelf en de tafelgenoten mogen geloven, smaakte het resultaat voortreffelijk. Eigenlijk hebben wij daar nooit aan getwijfeld. Het oogt alvast feestelijk. Overtuig uzelf en probeer het recept ’s uit. Valt het tegen, weet dan dat mislukkingen nu en dan aan de basis van iets nieuws, of in dit geval, iets nog lekkerders liggen.

 

Ontdek onze chefs in actie , wereldwijd.