Magritte nog altijd goed in de markt

11/02/2021

Het schilderij À la rencontre du plaisir van de Belgische surrealist René Magritte is op 5 februari bij Christie’s in Londen voor 22,4 miljoen euro geveild.

Dit werk uit 1962 toont een man met een bolhoed op, gezien vanaf de rug. Hij staart naar een boslandschap onder de maan. De surrealistische toets is de ongerijmde aanwezigheid van het gedrapeerde toneelgordijn links op het doek. Zo wordt het perspectief verlegd, de man op het doek die naar het bos kijkt wordt zelf in de gaten gehouden, enerzijds door denkbeeldige personages voor het gordijn en anderzijds door wie naar het schilderij kijkt. Het personage vangt de blik van wie naar het schilderij kijkt en vergeet daarbij het landschap en de maan die het verlicht.

De eigenaars, vrienden van de kunstenaar, kochten het werk rechtstreeks van Magritte en al die tijd bleef het in dezelfde familiecollectie. Het werd dus voor het eerst op de kunstmarkt aangeboden. Experten schatten de waarde tussen 9,4 en 14,2 miljoen euro maar de verkoopprijs lag dus ver boven de verwachtingen. Het is het op een na duurste surrealistische werk ooit verkocht bij Christie’s.