Hang wat rond in de hangende tuinen van Thuin

07/08/2019

Weggedoken in het zuiden van Henegouwen, hartje Thudinië, aan de samenvloeiing van Samber en Biesmelle, ligt het middeleeuwse stadje Thuin. De hangende tuinen zijn een ommetje waard, met dank aan het bijzondere reliëf.

De terrassen, aangelegd buiten de omwalling van de bovenstad, maken integraal deel uit van de geschiedenis van Thuin. Vanaf de middeleeuwen kweekte de bevolking, die binnen de omwalling woonde, er in moestuinen haar groente om zich te kunnen voeden. De muren van deze terrastuinen zijn opgetrokken uit zandsteenhoudende breuksteen, wat zorgde voor een microklimaat en burgers en monniken ertoe bracht aan wijnbouw te doen. In de loop der jaren en door de bevolkingsgroei gingen de terrassen zich uitstrekken tot in de benedenstad. Nog altijd kan de bezoeker via een wirwar van straatjes en steegjes tot bij de terrassen komen, een leuke manier om van het ene naar het andere stadsdeel te lopen.

De renovatie van de muren in 2001 werd aangegrepen om nieuwe wijnstokken aan te planten, die de zoete natuurwijn Clos des Zouaves voortbrengen.

U kunt ook het belfort van Thuin bezoeken, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, of aan boord gaan van een tot ecomuseum van de binnenscheepvaart omgebouwde aak.

Thudinië, een streek waar u gauw naartoe moet.