België heeft de grootste energieopslagfaciliteit van Europa

05/01/2023

België mag zich de thuisbasis noemen van de grootste energieopslagfaciliteit van het Europese vasteland nadat een Frans bedrijf belangstelling heeft getoond voor een klein stadje in de provincie Henegouwen.

Het zonne-energiebedrijf Corsica Sole is neergestreken in Twee-Akren, een stadje vlak bij de taalgrens, om er een installatie te bouwen die 100 MWh energie kan opslaan in lithium-ionbatterijen. Dat is evenveel energie als 1000 Tesla Model S-auto's.

Het bedrijf van Elon Musk heeft zelfs iets te maken met dit ambitieuze project. De batterijen in kwestie zijn zogenaamde Megapacks uit Tesla's Gigafactory in Nevada.

Naast bijdragen van Tesla werd ook samengewerkt met InnoVent en het Belgische hernieuwbare energiebedrijf Yuso. In totaal was de energieopslaginstallatie een investering van 33 miljoen euro.

De installatie in Twee-Akren mag dan wel de grootste in haar soort zijn in Europa, maar België heeft nog verschillende andere soortgelijke installaties, namelijk in Ruien (in de provincie Oost-Vlaanderen) en in Balen (in de provincie Antwerpen). Samen zouden deze twee installaties de 100MWh van de installatie in Twee-Akren evenaren.

Dit is het zoveelste voorbeeld dat België een sleutelrol speelt in de overgang naar hernieuwbare energie. Het hart van Europa loopt voorop, of het nu gaat om energieopslag, groene waterstof of zelfs een groot netwerk van offshore windparken in samenwerking met verschillende andere landen.

Wist u dat de Belgische fabrikant van computer- en beeldvormingssystemen Agfa-Gevaert een innovatieprijs kreeg voor een zeer efficiënte technologie die groene waterstof produceert?