Scheldedelta erkend als Unesco Global Geopark

11/04/2024

Voorjaar 2024 heeft de Unesco de Scheldedelta een keurmerk uitgereikt vanwege de internationale waarde van haar ecologisch, cultuurhistorisch en natuurerfgoed. Met 5.500 km² is het een van de grootste geoparken ter wereld.

Het nederige beekje dat in het Franse dorp Gouy-Le-Câtelet, departement Aisne, uit een heuvel komt opborrelen mondt 355 km verderop, via Wallonië en Vlaanderen, voorbij Vlissingen in Nederland als een machtige rivier van 5 km breed uit in de Noordzee: de Schelde. Voor het zover is, heette ze achtereenvolgens: Boven-, Neder-, Zee- en Westerschelde. 

Nu heeft de Unesco het deltagebied van de Schelde uitgeroepen tot Global Geopark. Zo zal het landschap er door zijn internationale waarde op een integrale manier worden beheerd door diverse partners. Centraal staan behoud, educatie, duurzame ontwikkeling, natuurbeheer en toerisme. Projecten daarrond krijgen meer kans op subsidies. Dit geopark is liefst 5.500 km² groot, waarvan in Vlaanderen delen van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. In Nederland beslaat het de hele provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Een afwisselend landschap van zand- en zandleemgronden, cuesta’s, dekzanden, zeeklei met polders, kustduinen en sporen van menselijk ingrijpen. Van de monding tot in Gent duwen en trekken vloed en eb, zodat zout en zoet water in elkaar overlopen. Dit tij maakt van de delta een estuarium. 

De Schelde, een waardevolle levensader voor natuur, cultuur en economie.