Een standbeeld aan de kathedraal van Doornik wint 2022 Heritage Challenge

26/01/2023

Een Mariabeeld in de kathedraal van Doornik heeft de Erfgoed Challenge 2022 gewonnen, georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA).

De uitdaging werd gelanceerd in 2021, toen de grafkapel van de schilder Peter Paul Rubens (in de Antwerpse Sint-Jacobskerk) de eerste plaats behaalde.

De uitdaging is een initiatief om in de aanloop naar de 200e verjaardag van België in 2030 minstens tien mooie voorbeelden van Belgisch cultureel erfgoed te restaureren. Het doel is deze gelegenheid in stijl te vieren, zoals het instituut het zelf formuleert.

Andere kanshebbers dit jaar waren het schilderij "Kindermoord te Bethlehem" in Andenne (van de Brugse Louis Finson), de balletkostuums van James Ensor, de gipsen van het "Monument voor de Arbeid" van Constantin Meunier, de preekstoel van de kathedraal van Brussel en de habijtpoppen van Wetteren.

Het Mariabeeld won dit jaar met overmacht en kreeg 4.633 van de bijna 15.000 stemmen - bijna twee keer zoveel als het schilderij van Finson.

De overwinning maakt een jaar lang hulp van KIK-IRPA mogelijk voor communicatie en fondsenwerving.

Wist u dat de kathedraal van Doornik sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, samen met enkele huizen van architect Victor Horta?