Ever Meulen, illustrator en graficus geïnspireerd door Belgische striptekenaars

06/07/2021

We kennen hem van zijn sterk gestileerde auto’s, architectuur, typografische vormgeving, rock- en popmuziek. In zijn nieuwste boek BRUSSELS spreekt Ever Meulen via 120 tekeningen in zijn herkenbare en toch traditioneel Belgische stijl zijn liefde uit voor de hoofdstad.

Eddy Vermeulen, alias Ever Meulen, werd op 12 februari 1946 geboren in het West-Vlaamse Kuurne. Hij studeerde eind jaren ’60 grafiek in Gent en Brussel. Begin jaren ’70 begon hij als illustrator bij het weekblad Humo, waarvoor hij heel wat omslagtekeningen, illustraties, strips en humoristische portretten van popsterren zou maken. In de jaren ’80 ontwierp hij ook nog platenhoezen voor elektropopband Telex en affiches voor de Brusselse metro, kunstencentrum Kaaitheater en muziekproject Mallemunt. Zijn recenter werk is duidelijk soberder, vaak doorspekt met grafische humor, optische effecten en een knipoog naar de kunstgeschiedenis.

 

Zijn grote voorbeelden zijn de Belgische kunstschilder en graficus Frans Masereel en striptekenaars Hergé, André Franquin en Raymond Macherot. Hij streeft naar evenwicht tussen de vrije vorm en de gecontroleerde geometrie, waarbij elk detail belangrijk is voor het verhaal. Naast stijlvolle auto’s en veel rock-‘n-roll duiken geregeld de man met de pijp, grijnzende gangsters, aanlokkelijke vrouwen op.

 

Ever Meulen publiceerde en stelde al tentoon over heel Europa, in de VS en Japan en won diverse prijzen en onderscheidingent