De onbekende gangen van Brussel

25/10/2019

Hartje Brussel vind je teruggetrokken steegjes met een vaak suggestieve naam, zoals Rozendaal of Oestergang. Vandaag blijven er een twintigtal over, getuigen van het volksleven van weleer, toen er een paar honderd waren.

Tot begin 20e eeuw waren het uitgesproken volksbuurten. Tot 200 mensen woonden er opeengepakt in vaak ongezonde stegen, een eind van de openbare weg afgelegen en heel zelden toegankelijk voor het verkeer.

Vandaag zijn sommige gangen afgesloten met een poortje, onzichtbaar voortaan voor voorbijgangers. Een mooi voorbeeld is de Ambachtengang aan de Grasmarkt.

Hoewel veel oude gangen hun woonfunctie hebben verloren, zijn andere godzijdank gerenoveerd of hebben ze een herbestemming gekregen. Vele zijn een ommetje waard. Dan denken we natuurlijk aan de eertijds zo dichtbevolkte Sint-Jacobsgang aan de Grote Zavel, waar nu luxewinkelpanden zin gevestigd.

Of de Getrouwheidsgang, dicht bij de Grote Markt. Daar zit Jeanneke, het zusje van Manneken Pis, gehurkt gehoor te geven aan dezelfde roep van de natuur als haar illustere broer. Het Koninklijk Poppentheater Toone, nog zo’n must see van de Brusselse folklore, brengt al een eeuw lang klein en groot in vervoering met zijn traditionele Brusselse marionetten. U komt er via de Sint-Petronillagang of Schuddeveld, kies maar.

Ook andere Brusselse gangen zijn uiteraard de moeite van het omlopen waard.