Peter Piot "speciaal adviseur" van Ursula von der Leyen

13/05/2020

De Belgische viroloog Peter Piot, 71 jaar, is benoemd tot speciaal adviseur van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Hij zal instaan voor kwesties die verband houden met de coronacrisis. Piot was al lid van een groep van deskundigen die door de Commissie is opgericht om haar te begeleiden bij haar medische en wetenschappelijke reactie op de Covid-19-pandemie.

Zijn rol zal erin bestaan de Commissie te adviseren om "onderzoek en innovatie in de wereldwijde strijd tegen de pandemie te ondersteunen en te leiden". Ook zal hij lacunes en inconsistenties in het klinisch beheer en de behandeling vaststellen en prioriteiten voorstellen, met name op het gebied van de organisatie van de gezondheidszorg en de civiele bescherming, alsmede ondersteunende maatregelen op EU-niveau.

Peter Piot is professor in de microbiologie aan de Universiteit van Antwerpen, heeft in 1976 het Ebolavirus mee ontdekt en is voormalig uitvoerend directeur van UNAIDS. Hij is een echte autoriteit in zijn vakgebied en geniet internationale erkenning. Hij heeft aan verschillende universiteiten lesgegeven en is momenteel directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Volgens Ursula von der Leyen zal de waardevolle ervaring van de professor de acties van de Europese Commissie helpen sturen om de ontwikkelingen en toepassingen van coronavirusvaccins, -diagnostiek en -behandelingen te versnellen en een strategie te ontwikkelen om zich voor te bereiden op een eventuele toekomstige epidemie