Meesterwerk Peter Paul Rubens in mei 2023 bij Sotheby’s New York onder de hamer

09/03/2023

Rubens’ Portret van een man als de god Mars (± 1620) zal naar verwachting voor een bedrag tussen 18,8 en 28,2 miljoen euro in mei in New York van eigenaar wisselen. De man, gekleed als de oorlogsgod Mars, lijkt er alvast met belangstelling naar uit te kijken.

Het is niet bekend wie de 400-jarige geportretteerde in rijkelijk versierde wapenrusting en mantel van leeuwenvel, met een helm met dolfijnenkop, met speer en krachtige blik, voorstelt. Wel verraadt het kunstwerk Rubens’ kennis van en sterke passie voor de klassieke oudheid. De inspiratie had hij opgedaan tijdens zijn reizen naar Italië. Het meesterschap en de verfijning uit het zuiden combineerde hij met de Vlaamse directheid, waardoor de taal van de 17e-eeuwse Vlaamse schilderkunst grondig werd herschreven. Verwijzingen naar Titiaan en de Italiaanse renaissance zijn bij de hand.

Het schilderij is waarschijnlijk omstreeks 1620 in Antwerpen gemaakt. Onlangs keerde het, voor het eerst in 200 jaar, even terug naar België om één dag in de Brusselse vestiging van veilinghuis Sotheby’s te worden uitgestald. Sinds 2002 maakt het deel uit van de prestigieuze Fisch David Collection, waarvan andere grote werken begin dit jaar in een white glove sale tijdens de Sotheby’s Masters Week in New York werden verkocht. Portret van een man als de god Mars is eigendom van een Amerikaans koppel dat gaat scheiden en Rubens’ creatie nu op de markt gooit.

Rubens penseelde naast portretten vooral religieuze, mythologische en historische taferelen.