De schoonheid van Van Eyck zit in de details

24/02/2021

Na zes jaar onderzoek bekroond met een Europese prijs zette het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de laatste beelden in ultrahoge resolutie op de site gewijd aan Jan Van Eyck.

De website closertovaneyck laat ons het werk van de middeleeuwse schilder Van Eyck van nabij zien, tot in de kleinste details, dankzij een reeks wetenschappelijke beelden, macrofoto’s, infraroodbeelden en röntgenfoto’s van 20 werken van Jan Van Eyck uit 11 prestigieuze musea.

 

De restauratie van het topwerk van de schilder, het Lam Gods-altaarstuk, is stap voor stap te volgen. We krijgen de originele antropomorfistische snuit van de centrale figuur te zien, waarvan een 17e-eeuwse overschildering  de menselijke gelaatstrekken van het lam had uitgewist, bewonderen de talrijke voorbeelden voor/na restauratie en hebben toegang tot het volledige werk van de schilder. Aangezien alle schilderijen zijn gefotografeerd volgens hetzelfde protocol en met dezelfde apparatuur kan je ze voortaan voor het eerst op basis van gestandaardiseerde beelden tot in de kleinste details vergelijken.

Vanaf begin 17e eeuw merkten oplettende toeschouwers de precisie en de onvoorstelbare overvloed aan details van de schilderijen op: ‘De haren van de menselijke figuren, de manen en de staart van de paarden, je kan ze bijna tellen. Alle kunstenaars staan te kijken van de haarfijne schildering’, schreef Karel van Mander in 1604. De voorstelling is interactief, zodat specialisten én gewone geïnteresseerden hun hart kunnen ophalen aan 300 uitgekozen details.

De meester had soms meerdere versies van eenzelfde compositie gemaakt, die wij nu voor het eerst tot in de kleinste details kunnen bewonderen. Zoals Madonna bij de Fontein, waarvan één versie hangt in Antwerpen en de andere in New York. Nog iets exclusiefs aan de website: foto’s van de achterkant van de luiken.

Goede reis door de wereld van Jan Van Eyck.