Export Belgische bieren neemt almaar toe

04/08/2022

Volgens de statistieken van de vereniging Belgische Brouwers neemt de wereldexport van Belgische bieren jaar na jaar toe.

Zowat 73% van de Belgische bierproductie is bestemd voor de export. Het gaat concreet om 17,551 miljoen hectoliter, of ruim 7 miljard glazen van 25 cl die vorig jaar buiten onze grenzen zijn gedronken.

Vanaf 2006 liet het productievolume voor de export voor het eerst dat voor de binnenlandse markt achter zich. 10 miljoen hl ging toen naar het buitenland tegenover ruim 9 miljoen voor binnenlandse consumptie. Met de jaren heeft die trend zich alleen maar scherper afgetekend.

AB InBev speelt wereldwijd ongetwijfeld een voortrekkersrol in de sector. Hoewel Jupiler de meest gedronken pils in België is, heeft de biergigant internationaal vooral ingezet op Stella Artois, zodat dat nu het meest verkochte Belgische bier ter wereld is, na de amberkleurige Leffe. Ook andere spelers verwierven internationaal een mooi marktaandeel, zoals Duvel, Chouffe en Affligem. Voorts profiteren kleine brouwerijen met kwaliteitsbieren van die interesse voor Belgische merken om hun verkoop in het buitenland op te drijven.

De Franse, de Nederlandse en de Spaanse markt alleen al nemen ruim 60% van onze export voor hun rekening. Die drie landen dronken dus méér bier dan de Belgen in 2021. Buiten de Europese Unie zijn ook de Verenigde Staten een trouwe klant van de Belgische brouwers, met iets meer dan 1 miljoen verkochte hectoliter.