DE KUL AAN DE TOP VAN DE INNOVATIE!

04/11/2019

Het nieuwsagentschap Reuters heeft zijn top 100 van meest innovatieve universiteiten ter wereld gepubliceerd. Op de 7e plaats staat een universiteit uit eigen huis: de KU Leuven!

In de rangschikking van het agentschap zijn niet zozeer de beste universiteiten ter wereld opgenomen, maar veeleer diegenen die het meest innovatief zijn. Een deel van de selectiecriteria betreft het aantal en de invloed van de door de universiteit ingediende patenten, alsook het aantal publicaties van de instelling.

De bijna 600 jaar oude universiteit van Leuven is "één van de grootste onafhankelijke onderzoeks- en opleidingsinstellingen" ter wereld. De instelling, naast 9 andere universiteiten in de Verenigde Staten (8) en het Verenigd Koninkrijk (1), steeg naar de zevende plaats op de ranglijst onder meer met dank aan de nieuwe uitvinding van haar bio-ingenieurs!

Het KUL-team heeft een nieuwe generatie zonnepanelen ontwikkeld die waterstof uit de omgevingslucht kunnen produceren. Om een "gemiddeld" gezin een jaar lang van energie te voorzien, zouden 20 van deze panelen nodig zijn. Maar hoe? Door waterdamp uit de atmosfeer te zuigen en deze waterdamp vervolgens te scheiden in de twee samenstellende elementen. Vervolgens wordt 15% van de zonne-energie omgezet in waterstof, wat neerkomt op 250 liter per dag, per 1,6 m paneel. 

In ieder geval is het een grote beloning voor de universiteit, die niet nalaat om onderwijs en onderzoek op hoog niveau te combineren!