Brusselse Grote Markt viert 20 jaar Unesco-erkenning

05/11/2018

In 1998 werd de Brusselse Grote Markt in de Unesco-werelderfgoedlijst opgenomen. De Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur zag in ’s werelds mooiste plein een ‘buitengewoon staaltje van de eclectische en uiterst geslaagde mengeling van de architecturale en artistieke stijlen die de cultuur en de samenleving in deze regio kenmerken’. Die reputatie heeft ze sindsdien nog altijd.

Alleen sites ‘van uitzonderlijke universele waarde’ die beantwoorden aan ten minste één van de tien specifieke selectiecriteria komen op de prestigieuze werelderfgoedlijst. De Brusselse Grote Markt slaagde in 1998 glansrijk voor haar test om erkend te worden. De Unesco meent dat ze ‘uitstekend de ontwikkeling en de bloei van een handelsstad in het noorden van Europa op het hoogtepunt van haar welvaart aantoont’.

Vanaf de 12e eeuw is de Grote Markt, de ‘Nedermerckt’, een marktplaats. Geleidelijk worden er huizen en hallen, overwegend in hout, gebouwd. In de 15e eeuw verrijst er een stadhuis in gotische stijl, in drie bouwfasen. De ambachtsgilden betrekken de huizen aan de Grote Markt. Na het bombardement door de troepen van Lodewijk XIV in 1695 wordt het plein bijna volledig heropgebouwd. In latere eeuwen volgen nog ingrijpende renovatie- en  aanpassingswerkzaamheden.

Er lopen al enkele maanden allerlei activiteiten om deze verjaardag te vieren. Vorige lente werden er in de zeven straten die uitgeven op de Grote Markt zeven bronzen logo’s aangebracht. Het 40 jaar oude embleem, in 1978 ontworpen door de Belgische kunstenaar Michel Olyff, verwijst naar het erfgoed dat door de Werelderfgoedconventie wordt beschermd. Het bestaat uit een cirkel die de wereld voorstelt met daarbinnenin een vierkant, dat de menselijke vaardigheden en inspiratie symboliseert. Daarna volgden de publicatie van het gezamenlijke werk ’t Serclaes Monument: Restauratie en Legenden, opgesteld onder leiding van Paula Cordeiro, die de Grote Marktsite bij de Stad Brussel beheert, en de organisatie van een colloquium over het archeologische en historische onderzoek van het stadhuis in de afgelopen jaren.

De tentoonstelling over 20 jaar erkenning van de Grote Markt als Unesco-werelderfgoed loopt sinds 3 oktober in het Broodhuis, waar voor de gelegenheid het authentieke standbeeld van Sint-Michiel te bezichtigen is, dat sinds 1995 wordt bewaard in het stadhuis.