Brussel en Luik in top 15 van tevreden werknemers

31/03/2016

Twee Belgische steden staan in de top 15 van steden waar mensen het meest tevreden zijn met hun job. Dat blijkt uit het ‘Perception of Quality of Life in European Cities’ rapport dat werd opgesteld door de Europese Commissie.

Brussel eindigt met een score van 77%, op een 7de plaats. Luik staat met 76% op een 12de plaats. De top 3 bestaat uit het Graz (Oostenrijk), Zürich (Zwitserland) en Reykjavik (IJsland).

Het is opmerkelijk dat de lijst niet wordt aangevoerd door één van de grote politieke of financiële centra. In het algemeen blijkt dat de arbeidstevredenheid tussen de verschillende steden grote verschillen toont. Franse steden lijken in het algemeen goede scores te halen. Rennes, Parijs, Bordeaux en Straatsburg klasseren zich immers allemaal in de top vijftien. In Zuid-Europa, vooral in gebieden die het speerpunt van de schuldencrisis in de eurozone bevinden, worden veel minder goede cijfers getekend.

Het onderzoek van de Commissie wordt om de 3 jaar uitgevoerd en dit sinds 2004. Voor deze editie werden meer dan 40.000 mensen in 79 steden en 4 grootstedelijke gebieden in alle EU-landen, alsook in IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Turkije bevraagd.