Belgische wetenschapper wint prestigieuze internationale prijs

02/03/2023

Cédric Blanpain (ULB) wint als eerste wetenschapper in Europa de Momentum Award van de International Society of Stem Cell Research (ISSCR)

Zoals de ISSCR onderstreept ‘bekroont de Momentum-prijs de buitengewone prestaties van een wetenschapper wiens innovatieve onderzoek een belangrijk domein in stamcelonderzoek heeft afgebakend waar in de toekomst veel van mag worden verwacht’. Voor de editie 2023 werd hoogleraar en directeur van het laboratorium Cellules Souches et Cancer van de ULB bekroond. Aldus wint hij als eerste wetenschapper die werkzaam is in Europa deze prestigieuze onderscheiding!

Samen met zijn team heeft hij ontdekt hoe stamcellen de groei, de homeostase en het herstel van de opperhuid reguleren en een nieuw paradigma toegelicht volgens welk zich verschillende types van subcellen in de borstklier en de prostaat afscheiden.

In zijn laboratorium zijn nieuwe methoden ontwikkeld die de mechanismen ontrafelen achter de tumorstadia die de tumorgroei, de uitzaaiing en de resistentie tegen kankertherapieën veroorzaken. Met zijn team wordt Cédric Blanpain in wetenschappelijke kringen dan ook beschouwd als een pionier wat betreft de identificatie van de cellulaire oorsprong van huid- en borstkankers.

Cédric Blanpain, al drie keer winnaar van een beurs van de Europese Onderzoeksraad (ERC) en laureaat van de Francqui-Collenprijs 2020, stond erop te verklaren dat hij ‘de voormalige en huidige medewerkers van zijn laboratorium, de promovendi, de postdocs en technici die al het werk hebben verricht waarvoor deze prijs is uitgereikt, erkentelijk is’.

Proficiat voor deze Belgische wetenschapper die deze zeldzame internationale onderscheiding wint!.