Belgische vrouwen die ons trots maken Belg te zijn

08/03/2019

België zou niet zijn wat het vandaag is zonder sterke, intelligente en ambitieuze vrouwen. Het wordt vaak vergeten, maar zij oefenen invloed uit op elk maatschappelijk domein. Speciaal voor Wereldvrouwendag zet Focus on Belgium de schijnwerper op enkele Belgische vrouwen die in het voorbije jaar van zich hebben laten horen.

Adeline Dieudonné 

“Mijn heldin wacht niet op goedkeuring. Ze neemt initiatief.”

La Vraie Vie van de Brusselse auteur Adeline Dieudonné is uitgegroeid tot een van de literaire sensaties van 2018. Tussen tragedie en komedie, poëzie en brutaliteit, beschrijft de roman het dagelijkse leven van een familie die onderworpen is aan een tirannieke en gewelddadige vader. Het vrouwelijke hoofdpersonage beseft dat ze moet ontsnappen uit de slachtofferpositie waaraan de maatschappij haar wil onderwerpen en gaat de strijd aan met sociaal en seksueel determinisme. Voor deze feministische roman heeft Adeline Dieudonné de Prix Renaudot, de Prix du roman FNAC en de Prix Rossel in ontvangst mogen nemen.

Angèle

“Vrouwen mogen ook het woord nemen en zeggen wat ze denken.”

Een kleurrijke persoonlijkheid, lichte maar toch treffende teksten, een zachte stem, gevoel voor humor en  zelfspot, dat zijn de wapens van zangeres Angèle. Met haar album Brol, dat vorig jaar in november uitkwam, won ze een gouden plaat in België. Brol kaart actuele thema’s aan, zoals seksuele intimidatie, feminisme, homoseksualiteit en de gevaren van sociale media. Na D6bels Music Awards, de MIA’s et Les Victoires de la Musique, werd Angèle ook uitgeroepen tot Brusselaar van het Jaar 2018. Met meer dan 1 miljoen volgers op instagram is de jonge Brusselse dankzij haar eigenheid en talent het idool van een hele generatie geworden.

Bo Van Spilbeeck

“Als eerste bekende transgender in Vlaanderen hoop ik dat ik een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding. Ik zie het als mijn plicht om mijn verhaal naar buiten te brengen.”

Bo Van Spilbeeck is auteur en journaliste bij de VTM-nieuwsdienst. Na jaren door het leven te zijn gegaan als Boudewijn Van Spilbeeck, kwam Bo er in januari 2018 voor uit dat ze liever een vrouw wou zijn. In de herfst van 2018 onderging ze de definitieve geslachtsoperatie. In maart 2018 bracht Bo haar autobiografie Eindelijk vrouw uit, waarin ze openhartig en zonder schroom of taboes praat over al haar jaren als vrouw in een mannenlichaam. Zo hoopt ze andere transgenders die met dezelfde problemen worstelen te helpen en te inspireren.

Catherine De Bolle

“Het blijft belangrijk dat ik een vrouw ben … Het toont aan dat er toch nog glazen plafonds zijn, maar ook dat die gebroken kunnen worden.”

Op 8 maart 2018 werd Catherine De Bolle benoemd tot directrice van Europol. Die benoeming is niet alleen een grote stap voor haar, maar ook voor gendergelijkheid. Catherine is namelijk de eerste vrouw ooit aan de top van Europol. In 2012 liet ze zich al opmerken toen ze de eerste vrouwelijke en ook jongste commissaris-generaal van de federale politie werd. Nu bekleedt ze de meest prestigieuze politiefunctie in de EU. Een vrouw die van aanpakken weet dus.  

Dalilla Hermans

“Wanneer iets me echt raakt, dan kan ik niet zwijgen.”

Dalilla Hermans Is een Belgische opiniemaker, journaliste en schrijfster die er niet voor terugschrikt haar mening te laten horen. Dat doet ze als redactrice bij Charlie Magazine en als vaste columniste bij De Standaard. Dalilla is ook de auteur van twee boeken. Haar kinderboek Brown Girl Magic  kwam uit in 2018 en kreeg lovende kritieken. Geboren in Rwanda en geadopteerd door een Belgisch gezin wordt Dalilla haar hele leven al  geconfronteerd met racisme. Dat probleem kaart ze open en gevat aan door erover te schrijven. Zo wil ze een dialoog aangaan met diepgeworteld racisme in ons land.

Damya Laoui

‘‘Ik heb de positie van vrouwelijk rolmodel altijd wat afgehouden (… ) Tot ik vorig jaar werd uitgenodigd om een lezing te geven voor Mahara, een islamitisch geïnspireerde studentenvereniging in Antwerpen. Ik kreeg erg positieve reacties van de vrouwen in het publiek en dacht: vooruit dan maar. Sindsdien zie ik het als een plicht.’

Wie zei dat de wetenschappen alleen een domein is voor mannen? Bio-ingenieur Damya Laoui bewijst alvast het tegendeel. De VUB-onderzoekster werd uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2018. Ze ontving de prijs onder andere voor haar kankeronderzoek. Damya ontwikkelde een vaccin dat de uitzaaiing van tumoren moet tegengaan gebaseerd op de immuuncellen in de tumor zelf. Ze hoopt binnen een paar jaar te kunnen beginnen met klinische studies waarbij het vaccin voor het eerst op mensen wordt getest.

Nina Derwael

"Ik sta stevig in mijn schoenen. Eerst was het moeilijk om met de hoge verwachtingen om te gaan, maar ik heb dat omarmd. Ik heb die Europese titel op zak, dus ik mag best vertrouwen hebben."

Belgisch, Europees en wereldkampioene Nina Derwael heeft geschiedenis geschreven in de artistieke gymnastiek. Haar vakgebied? De brug met ongelijke leggers, waarmee ze de gouden medaille behaalde op het Belgische kampioenschap in mei en op het Europese kampioenschap in augustus. Afgelopen november, tijdens de finale van de brug met ongelijke leggers in Doha, sleepte de 18-jarige Limburgse voor ons land de eerste wereldtitel in de wacht. Haar prestaties leverden haar een hele reeks prijzen op, waaronder de Nationale Trofee voor Sportverdienste.