Margaux Vranken, grote Belgische jazzbelofte

06/04/2022

Margaux Vranken geniet een gemengde en complete muziekopleiding: klassiek (piano, notenleer), zangeres bij het jeugdkoor van de Koninklijke Munt, jazzpiano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

In 2012 richt ze het kwartet Pinto op, dat zoetzure, fijne, lichte en pakkende jazz brengt. De groep behaalt de publieksprijs op de Brussels Jazz Marathon van 2014 en een jaar later zwaaien recensenten en publiek met lof op het internationaal festival Mithra Jazz in Luik. Ze schrijft ook de muziek van de langspeelfilm Les Liberterres, die in 2015 in Brussel uitkomt en geregeld te zien is in Franstalige landen.

In 2017 haalt Margaux Vranken een beurs binnen voor het bekende Berklee College of Music in Boston. Over de oceaan speelt ze met haar toonaangevende leraars Joe Lovano, Danilo Pérez, Terri Lyne Carrington en John Patitucci.

Overladenmet diploma’s en boordevol talent neemt ze in 2019 in een studio in New York Purpose, haar debuutalbum op (uitgekomen in 2020). Een soort caleidoscoop van al haar ontmoetingen in de Verenigde Staten.

Vandaag verschijnt van de 30-jarige Brusselse pianiste, componiste en vocaliste het tweede album, Purpose, la suite, bij Igloo Records, een belangrijk Brussels label dat hedendaags jazztalent opsnort. Het hele album door ademt de liveopname van 8 augustus 2021 op Gaume Jazz een mooie osmose tussen de pianiste en haar 13 muzikanten van over de hele wereld.

Ontdek het talent van deze uitzonderlijke Belgische artieste