Nationale feestdag: De Belgen defileren ook in Londen

20/07/2023

Elke zaterdag vóór 21 juli, de nationale feestdag, wordt een Belgische parade gehouden bij The Cenotaph in Londen. Een privilege dat buiten de lidstaten van de Commonwealth alleen het koninkrijk België geniet.

Op 17 februari 1934 verongelukte koning der Belgen Albert I bij een rotsbeklimming in Marche-les-Dames. Bedroefd om de dood van zijn neef kende koning George V van Groot-Brittannië een privilege toe aan de Belgen dat geen enkel ander land ooit heeft gekregen: jaarlijks is er langs The Cenotaph op Whitehall in Londen ter ere van en uit dankbaarheid voor het Belgische volk een parade in uniform en met wapendracht.

Die vindt elk jaar plaats op de zaterdag vóór onze nationale feestdag, ter nagedachtenis van de koning-ridder, de Belgische troepen in de Eerste Wereldoorlog en de broederlijkheid tussen de Engelse en Belgische soldaten aan de IJzer.

Sinds 1934 organiseert de Vereniging van Belgische Veteranen in Groot-Brittannië de aangrijpende plechtigheid aan The Cenotaph (een cenotaaf is een gedenkteken voor al wie, waar ook ter wereld, voor het vaderland is gevallen. Het woord komt uit het Grieks en betekent ‘leeg graf’.). Later sloten de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zich erbij aan. Aangezien het aantal oud-strijders gestaag afneemt, werd onder impuls van meerdere vaderslandslievende verenigingen een Belgisch steuncomité opgericht.

Dit jaar namen nog 300 Belgische militairen, meerdere Britse groeperingen en heel wat veteranen in Londen deel aan het defilé om ons eraan te herinneren welke zware tol alle Engelsen en Belgen, mannen en vrouwen, ouderen en jongeren, voor hun vrijheid hebben betaald.