Belgische studenten wonnen de Solar Challenge

30/10/2023

Studenten van de KU Leuven wonnen opnieuw de Solar Challenge in Australië: het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens.

De Solar Challenge in Australië is een competitie tussen zonnewagens die speciaal werden ontworpen om duizenden kilometers af te leggen, uitsluitend aangedreven door zonne-energie. De deelnemende teams moeten hun eigen zonnewagen ontwerpen, bouwen en besturen, en zo blijk geven van expertise inzake zonnetechnologie en energie-efficiëntie.

Tijdens de editie van dit jaar lag de lat bijzonder hoog: het lange, lastige parcours doorkruiste uitgestrekte Australische landschappen tussen Darwin en Adelaide, goed voor een tocht van 3.021 km. De studenten industrieel ingenieur van de KU Leuven slaagden er met hun Innoptus Solar Team in die enorme afstand af te leggen aan een gemiddelde snelheid van zowat 88 km per uur.

Ter herinnering: de Belgische studenten wonnen ook al de vorige editie van de competitie in 2019.

De Solar Challenge is méér dan een sportieve competitie. Alles draait om het toenemend belang van hernieuwbare energiebronnen en duurzame mobiliteit. De door de deelnemende teams ontwikkelde technologieën schragen een visie op een schonere en milieuvriendelijkere toekomst.

Het Belgische team dat de competitie won, bewees daarmee dat ingenieuze innovaties aan de basis kunnen liggen van aanzienlijke vooruitgang op het vlak van hernieuwbare energie.