UZ Antwerpen wil tumoren te lijf gaan met flashtherapie

22/12/2022

Radiotherapie of bestraling is een klassieke vorm van behandeling van kankercellen. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) doet nu onderzoek naar een innovatieve ultrasnelle manier van bestralen, flashtherapie genoemd. Het grote voordeel daarbij is dat gezond weefsel beter gevrijwaard blijft.

Kankerpatiënten supersonisch snel en met een hoge dosis bestralen zou volgens het UZA veelbelovend zijn. Daarbij zou de zuurstof in de buurt van de radiotherapie volledig worden weggenomen, wat de gezonde organen minder gevoelig maakt terwijl de tumor doelgericht wordt aangevallen. Het flashtherapietoestel staat in een ondergrondse bunker, noodzakelijk om gezonde mensen uit de buurt van de straling te houden. Er gebeuren geregelde controles, waarbij het apparaat een kwartier of langer moet aan staan en er zelfs tot nu toe ongeziene dosissen vrijkomen.

In het onderzoekscentrum van de universiteit wordt er momenteel volop geëxperimenteerd met muizen en ratten - er wordt trouwens streng toegezien op hun welzijn. In 2023 gaat men op zoek naar patiënten met agressieve tumoren om de techniek op mensen uit te testen en in 2024 hoopt men de eerste studies op mensen te kunnen starten. Vooral wie lijdt aan een agressieve tumor in de alvleesklier of de hersenen zou in aanmerking komen voor deze veelbelovende behandeling. Want bij hen is de nood aan betere bestraling erg groot.