UAntwerpen opent vaccinonderzoekscentrum Vaccinopolis

14/04/2022

Kandidaat-vaccins tegen bestaande en nieuwe ziektes uittesten. Dat is de opdracht van het gloednieuwe onderzoekscentrum Vaccinopolis aan de UAntwerpen, enig in zijn soort op het Europese vasteland.

Dit project kende een soortgelijke voorloper, Poliopolis, in 2017. Toen werd een maand lang in een van de buitenwereld afgesloten containerdorp een nieuw vaccin tegen polio of kinderverlamming uitgetest op proefpersonen. Daarna raakte het wat op de achtergrond, tot corona alles weer in een stroomversnelling bracht. Op 25 januari 2021 werd dan de eerste steen gelegd van Vaccinopolis en eind maart 2022 opende het nieuwe centrum op campus Drie Eiken in Wilrijk bij Antwerpen trots zijn deuren. Veertig verpleegkundigen, laboranten en onderzoekers gaan er aan de slag.

Vaccinopolis kan een aantal troeven uitspelen. Terwijl vroeger onderzoek werd uitbesteed, kan dat voortaan in de eigen laboruimte gebeuren. Voorts is het mogelijk er gecontroleerde humane infectiestudies (CHIM) uit te voeren. Potentiële testpersonen worden eerst grondig gescreend, fysiek en mentaal. Een dertigtal worden dan gedurende enkele weken in quarantaine gehouden, voor hun eigen veiligheid, en om ze nauwgezet te kunnen opvolgen. Ze krijgen een vaccin en ze worden blootgesteld aan ziekteverwekkers om te zien of het vaccin zijn werk doet. Geregeld nemen de onderzoekers ook monsters. Na een tijdje kunnen ze de reactie van bepaalde groepen mensen op bepaalde vaccins beter inschatten.

Een flinke vooruitgang op medisch vlak.