Belgische geheimpjes wereldwijd

07/02/2018

Erik Brusten, al twintig jaar een doorgewinterde reiziger, heeft het in zijn hoofd gehaald alles in het buitenland wat Belgisch is, op te sporen. Hij besloot er zelfs een boek over te maken, een soort gids voor de Belgische reiziger.

De Belgische reisjournalist was het beu te schrijven over de trekpleisters van elke stad die hij aandeed. Hij kreeg een gelukkige inval: zich specialiseren in het buitenlandse prestige van het merk België. Eigenlijk begon alles toen hij in Venetië een Vlaamse beeldhouwer ontmoette, die zijn aandacht vestigde op die geëxporteerde Belgische schatten.

Van New York tot Madrid over Parijs en Turkije wil Eric Brusten de nationale trots van zijn landgenoten weer aanwakkeren, die hij soms een tikkeltje ingeslapen vindt, maar vooral wil hij de reizigers die zijn gids gebruiken info aanreiken die ze zelf nooit zouden hebben vermoed.

Wist u bijvoorbeeld dat de Luikenaar Gérard de Lairesse in de 17e eeuw in Amsterdam werd geadeld en beschouwd als een van de topschilders uit zijn tijd? Te veel een historisch weetje, vindt u?  Brusten kan u ook gewoon een Belgisch café in Madrid aanbevelen, of een Vlaamse kerk in Parijs. Afwisseling genoeg, maar elke rubriek brengt de visionaire en avontuurlijke aard voor het voetlicht van een volk dat allesbehalve petit is.

Het boek heet Tussen reis en roots (bestaat alleen in het Nederlands, via deze link).